PDF Nedir ?
PDF birçok farklı platformda kullanılmak üzere geliştirilmiş, taşınabilir ve yazdırılabilir belgeler oluşturmak için üretilmiş bir dosya formatıdır. Açılımı ise “Portable Document Format” Türkçe olarak “Taşınabilir Doküman Format” olarak bilinmektedir. PDF dosyalarını oluşturmak ve kullanmak tamamen ücretsiz olup birçok program tarafından açılabilmektedir. Hatta en basit olarak internet tarayıcınız ile PDF dosya formatını açabilirsiniz. PDF belgeleri içerisine formlar yerleştirerek bu formların kullanılmasıda sağlanabilmektedir. PDF dosya formatı birçok farklı platform tarafından desteklenmektedir. Örnek vermek gerekirse; akıllı telefonların işletim sistemleri, Mac OS, Linux gibi işletim sistemleri üzerinde rahatça kullanılabilmektedir. PDF dosyaları üzerinde değişiklik yapılmasına gerek duyulmayan tamamen okuma amacıyla kullanılan bir dosyadır. Ancak günümüzde birçok kişi işlerini PDF formatını kullanarak halletmekte olduğundan PDF dosyalarını da düzenleme ihtiyacı oluşmaktadır. PDF dosyaları üzerinde e-imza ile imzalama işlemleride yapılabilmektedir. Belge içeriğinin elektronik imzalanması yada şifrelenmesi uygun bir yazılım ile sağlanabilmektedir.
PDF dosyalarını Adobe Acrobat Reader, Foxit Reader, PDF-XChange yazılımları ile görüntüleyebilirsiniz Aynı zamanda Google Chrome, Opera ve Mozilla Firefox gibi internet tarayıcıları ile de görüntülenmektedir.
PDF – UDF Dönüştürücü Nedir, Ne İşe Yarar ?
Günümüzde pek çok alanda PDF dosyaları kullanılmaktadır. Ders kitapları, faturalar, sunumlar, raporlar vb. alanlar bunlara örnek olarak verilebilir. PDF dosyalarının bu kadar sık tercih edilmesinin altında her platformda rahatça kullanılabilmesi, birçok farklı yazılım ile görüntülenebilmesi yatmaktadır. PDF dosyalarını görüntüleyebilmeniz için bilgisayarınızda yada akıllı cihazınızda metin editörü bulundurmanız gerekmez çünkü PDF dosyaları düzenlenmek için değil, okunmak için tasarlanmıştır. PDF dosyalarının çok sık kullanılması beraberinde düzenlenme ihtiyacını da getirmiştir. Bu kapsamda PDF dosyalarını düzenlemek için, bu işlemi destekleyen metin editörü yazılımlarına gerek duyulmaktadır.
Bu makalede metin editörü olarak UYAP Doküman Editörü ele alınmaktadır.
Yargı birimleri ile bağlı kurum ve kuruluşlarda kullanılan UYAP Doküman Editörü, UYAP bilişim sistemi ile entegre şekilde çalışması amacıyla geliştirilmiştir. UYAP Doküman Editörü ile UYAP Bilişim sistemi arasında bir veri akışının bulunması sayesinde UYAP Doküman Editöründe içerisinde özel parametreler kullanarak evrak hazırlayabilir, bu evrakı UDF formatında kaydederek UYAP yazılımına aktarabilir ve şablon olarak kullanabilmekteyiz.
UYAP Doküman Editörünün avantajları olduğu gibi dezavantajlarıda bulunmakta olup, diğer metin editörlerinden farklı bir çalışma prensibi olduğundan, dışarıdan kendisine aktarılan metnin yapısı bozabilmektedir. Uyap Doküman Editörü ile hazırladığınız dökümanı PDF formatında kaydedilebilirsiniz ancak tam tersini yapmak mümkün değildir.
Bu kapsamda PDF dosyalarını UDF formatına dönüştürmekte problem yaşanmakta ve çözüm arayışı içerisine girilmektedir. Sayfalarca belgenin bulunduğu bir PDF dosyasını UDF ye aktarmaya çalıştığımızda metnin yapısı bozulur ve bu yapıyı tekrardan PDF dosyasındaki gibi düzenlemeye çalıştığımızda çok fazla vakit kaybı yaşarız.
PDF-UDF Dönüştürme aracı bu tür problemleri yaşayan kullanıcılara ücretsiz olarak udfdonustur.com adresi üzerinden online bir şekilde dönüştürme imkanı sunmaktadır.
PDF dosyalarınızın içeriği görsellerden oluşmakta ise diğer bir deyişle seçilemeyen metin formatında oluşturulmuş ise, bu belgeler OCR(Optical Character Recognition; Optikal Karakter Tanıma) teknoloji ile çıkarım yöntemi kullanılarak okunmaya ve UDF formatına dönüştürülmeye çalışılır.
PDF dosyalarını UDF formatına dönüştürme hizmetinden yararlanmak için aşağıdaki linkleri kullanarak yönlendirilebiliriz.
https://udfdonustur.com/UDF-Donusturucu
https:// https://udfdonustur.com/UDF-Donusturucu/PDF-UDF