JPG-PNG UDF-Dönüştürücü Nedir ?

JPEG ve PNG Nedir ve Ne İşe Yararlar ?

JPEG yada JPG, resimlerimizi fotoğraflarımızı kaydedip görüntüleyebilmemiz için geliştirilmiş dosya formatıdır. Açılımı Joint Photographic Expert Group olarak bilinen JPEG formatının Türkçe karşılığı Ortak Fotoğraf Uzman Grubu’dur. JPEG formatını teorik olarak tanımlamak gerekirse, standartlaştırılmış bir sayısal kodlama yada görüntü kodlaması ifadesinin kullanılması yanlış olmaz. Raster görüntü dosyaları olarak sınıflandırma özelliğine sahip olan JPEG dosyaları, genellikle dijital fotoğraf ve görüntülerin yapılanması noktasında yaygın olarak kullanılmaktadır.

PNG, ağlar arasında görüntü taşıma amacıyla geliştirilmiş bir dosya formatıdır. Açılımı Portable Network Graphics(Taşınabilir Ağ Grafikleri) olan PNG formatının, bir diğer geliştirme amacı ise GIF formatının yerine kullanılması amacıyla geliştirilmesidir. Gif dosyaları günümüzde halen kullanılmakta olup, PNG dosyaları arkaplan renginin saydam olması nedeniyle daha çok logo vb. çalışmalarda kullanılmaktadır.

PNG dosyaları 8 bit renkleri desteklemekte olup, JPG formatına benzer şekilde 24 bit renkli RGB’yi de destekler. RGB renk kanallarının haricinde, opaklık kanalı PNG dosya formatı tarafından desteklenmektedir.

Görüntüler Nasıl Metine Dönüştürülür ?

Görüntülerin metine dönüştürülmesinde OCR(Optical Character Renognition - Optikal Karakter Tanıma) teknolojisi kullanılmaktadır. Günümüzde görüntü dosyalarını tarayarak metine dönüştürülmesinde popüler 3 adet yazılım motoru bulunmaktadır. Bunlar; ABYY Fine Reader, Tesseract ve MODI(Microsoft Office Document Imaging) yazılım motorlarıdır.

Biz bu makalede udfdonustur.com tarafından da kullanılmakta olan, fotoğrafı çekilmiş bir evraktan veri okuma işlemini gerçekletirmemize yardımcı olan yazılım motoru Tesseract’ı anlatacağız.

Tesseract, karakter tanıma amacıyla geliştirilmiş olup, birçok işletim sisteminde kullanılmaktadır. 1985 - 1995 yılları arasında kapalı kaynak bir yazılım olarak geliştirilen bu yazılım 2005 yılında Hewlett Packard tarafından ücretsiz ve özgür yazılım olarak yayınlanmıştır. Tesseract yazılım motoruna ait kaynak kodları bir çok programlama diline dahil edilebilir ve uyum içinde çalışmaktadır. Aynı zamanda Tesseract yazılımı birçok dili desteklemekte olup, Türkçe dil desteği de zaman içerinde bir hayli gelişmiştir.

Jpg - Png Dönüşüm Aracı Nedir ?

Yargı birimleri ve bağlı birim ve kuruluşları tarafından kullanılan UYAP Bilişim Sisteminde resmi yazışmalarda evrakların taranarak dijital ortama geçirilmesi en sık yapılan işlemlerden birisidir. Taranan evrakların içeriği bilindiği üzere görüntü formatında olduğundan bu metinlerin seçilmesi, kopyalanması ve düzenlenmesi mümkün değildir. Aynı zamanda diğer yazılımlar ile oluşturulan metinlerinde UYAP Doküman Editörüne aktarılması sırasında yapısının bozulması nedeniyle metinler farklı metin editöründen kopyalanamamaktadır.

Bu kapsamda; web sitemiz üzerinde bulunan online JPG, PNG formatını UDF formatına dönüştürme aracı evrakınızı doğrudan UDF formatına dönüştürmenize imkan sağlar. Dönüştürme işlemi sırasında evraktan veri okuma işlemi Tesseract yazılım motoru tarafından gerçekleştirilerek, sitemiz tarafından geliştirilen UDF oluşturma algoritmasına aktarılır.

Bir fotoğrafın OCR teknolojisi ile dönüştürülmesinde bilinmesi ve dikkat edilmesi bazı hususlar vardır:

Bir görüntü OCR ile taranırken görüntünün kalitesi önemlidir. Bir fotoğrafın kendine özgü kodlama sistemi vardır ve OCR fotoğrafı bu kodlama sistemini kullanarak örüntü şeklinde tarar. Bir fotoğrafın kalitesi düşük olduğunda insan gözü nasıl fotoğraftaki karakterleri seçemez ise, OCR’de aynı şekilde bu karakterleri algılayamaz. Aynı zamanda OCR teknolojisi el yazısı gibi komplike bir örüntüyü algılayamaz ve çeviremez. Bu nedenle dönüşüm esnasında algınamayan karakterler en yakın tahmini karakter olarak çevrilmektedir. Fotoğrafları dönüştürmeye çalıştığınızda herzaman istediğiniz sonuçları alamayabilirsiniz.

Fotoğrafın UDF formatına dönüştürülmesinde udfdonustur.com geliştirmelerine devam etmekte ve sizlere en doğru sonuçları vermeye çalışmaktadır. Fotoğrafları UDF formatına dönüştürmek isterseniz aşağıdaki linklere tıklayarak ilgili sayfalara yöndirilebilirsiniz.

https://udfdonustur.com/UDF-Donusturucu

https://udfdonustur.com/UDF-Donusturucu/Imaj-UDF